בית הספר לשחיה הגדול בישראל

כללי זהירות בבריכה

אם בריכת השחייה לא מתוחזקת כראוי, המים בבריכה עלולים להכיל מגוון של חיידקים או וירוסים, אשר חלקם יגרמו לבעיות בריאות כמו דלקות אוזניים, אף, גרון, ואפילו פגיעה בבריאות הפה.

מקורות פוטנציאליים לזיהומים בבריכה יכולים להיות: אנשים ששוחים להנאתם או משתתפים יחד אתכם בשיעורי שחיה; לטאות וחרקים שטבעו במים; פסולת מהסביבה שגלשה למים, כמו עלים, דשא ואבק או חומרים המשמשים לחיטוי הבריכה.

הפעם נתמקד בזיהומים בבריכה שעלולים לפגוע בבריאות הפה, כלי הדם והלב.

מסקנות מחקריות

מחקר שפורסם ב-2016 על ידי ה-JAOS (Journal of Applied Oral Science), בדק את השפעת השחייה על מצב בריאות הפה. המחקר השווה בין שחיינים מתחרים לשחיינים שלא מתחרים. שתי קבוצות השחיינים, שהשתתפו באימוני שחיה או באימונים לקראת טריאתלון, שחו באותן בריכות ובמשך אותן שנות אימונים, אבל  בעומסי אימון שונים.

תוצאות מחקר זה הראו כי בקרב שחיינים שעוסקים בשחייה ברמה תחרותית, עם אימונים רבים יותר במי הבריכה, נמצאה שכיחות גבוהה יותר של כתמי שיניים ופגיעות אחרות בבריאות הפה שהצריכו מעורבות של רופא שיניים. במחקר נמצאו כמה בעיות נוספות הקושרות בין איכות המים לבריאות הפה.

הבדלים בבריאות הפה בין שתי קבוצות השחיינים

  • כתמי שיניים

שכיחות כתמי השיניים, שהתגלתה אצל קבוצת השחיינים התחרותיים, נובעת כנראה מהחומרים המשמשים לחיטוי מי הבריכה. אימונים של יותר מ-6 שעות בשבוע, הגדילו את הסיכון להופעתם של כתמים דנטליים.

  • הרגלי התנהגות

השחיינים הלא תחרותיים דיווחו על חריקת שיניים בשינה וכסיסת ציפורניים, בשכיחות גבוהה יותר מהשחיינים התחרותיים.

  • פגיעה באמייל השן

יש מומחים הסבורים כי כאשר רמת ה-Hp  של מי הבריכה יורדת מתחת לרמת ה-Hp של הרוק, מצב זה עשוי לפגוע באמייל השיניים. במחקר זה, נמצא כי רמת ה-pH של המים הייתה תקינה, כך שלרמת ה-pH הייתה השפעה מועטה על שחיקת האמייל של השחיינים בשתי הקבוצות.

  • עששת שיניים

במדגם הרוק של השחיינים התחרותיים נמצאו מוטאנים סטרפטוקוקים הקשורים קשר הדוק להתפתחות עששת שיניים אצל בני אדם, והעששת קשורה באופן משמעותי לבריאות השיניים.

שחייה ובריאות פה טובה – תורמות יחדיו לבריאות הלב וכלי הדם

השחייה לטובת בריאות כלי הדם והלב

למרות שהשחייה היא אימון גופני בעל השפעה נמוכה על מפרקי הגוף, היא מניבה תוצאות בעלות עוצמה משמעותית. השחייה נחשבת לאימון אירובי שיכול לבנות כוח וסיבולת לב, כמעט ללא מאמץ.

השחייה מחזקת את השרירים והיא חיונית לגוף בריא. השחייה משפרת את שיווי המשקל של הגוף, את בריאות העצמות ואת איכות השינה.

יש מחקרים המראים קשר בין שחיה לבין ריאות בריאות יותר. בזכות השחייה יכול הגוף לעבד את החמצן בצורה מיומנת יותר. פירוש הדבר שלא תרגישו חסרי נשימה לאחר מאמץ קל. ריאות חזקות יותר עשויות גם להגן על מחלות שונות. כך לפחות טוען מחקר שנערך ב-2007 ומצא קשר בין סיבולת ריאה לבין מניעת מחלות לב וכלי דם.

בריאות אורלית לטובת כלי הדם והלב

מיליארדי החיידקים והיצורים המיקרוסקופיים שחיים בפה משפיעים מאוד על בריאות השיניים והחניכיים. אבל:

  • האם הם גורמים גם לבעיות לב וכלי דם?
    • והאם שיפור בריאות הפה יכול למנוע בעיות לב וכלי דם?

הרעיון שבעיות בפה גורמות למחלות במקומות אחרים בגוף הוא הגיוני, אבל היה קשה להוכיח זאת. מדענים בחנו כמה מנגנונים כדי לנסות לחבר בין שני התהליכים.

  • אצל אנשים עם בעיות חניכיים (נסיגת חניכיים ואובדן עצם שתומכת בשיניים), הלעיסה וצחצוח השיניים משחררים חיידקים לזרם הדם.

כמה סוגי חיידקים, הגורמים למחלות חניכיים, נמצאו גם בשכבת הפלאק שמצטברת על דפנות העורקים המובילים דם ללב ולאיברים אחרים. פלאק זה עלול להוביל להתקף לב.

  • חיידקים בפה עלולים גם לפגוע בכלי הדם או לגרום לקרישי דם, על ידי שחרור רעלים הדומים לחלבונים ונמצאים בדפנות העורקים או בזרם הדם.

תגובתה של המערכת החיסונית לרעלים אלה, עלולה לפגוע בדפנות כלי הדם, או להקל על יצירת קריש דם.

בנוסף, דלקת בפה עלולה לעורר דלקת בכול הגוף, כולל בעורקים, שם היא עלולה להוביל להתקף לב או לשבץ מוחי.

למרות שמדענים טוענים כי יש עוד הרבה מה ללמוד על האופן שבו מחלות חניכיים ובעיות פה אחרות קשורות למחלות לב – שמירה על היגיינת שיניים נכונה, ביקורים קבועים במרפאת השיניים, ובחירה בשחייה כאימון גופני קבוע – ישתלמו לבסוף. הם יבטיחו לכם בריאות פה מושלמת ולב בריא וחזק.

דילוג לתוכן