בית הספר לשחיה הגדול בישראל

איך שחייה משפרת את תסמיני מחלת הסכרת?

שחייה היא דרך מצוינת לשיפור כושר הלב וכלי הדם. השחייה מאופיינת בתנועה מתמדת, וזו מאפשרת לגוף להזרים דם וחמצן ביעילות רבה יותר. בנוסף, שלא כמו בענפי ספורט אחרים, כגון כדורגל או כדורסל, השחייה לא מפעילה לחצים על מפרקי הגוף ולא פוגעת בהם.

למעשה, השחייה משתמשת בעת ובעונה אחת בכל שרירי הגוף, הן העליונים והן התחתונים, ובכך היא יכולה לתרום רבות לאנשים עם נוירופתיה סוכרתית, המתבטאת למשל בכף רגל סוכרתית ובחוסר תחושה ברגלים.

ניהול סוכרת כאשר אתם שוחים

תסמינים שונים יכולים להעיד על מגוון של בעיות בכלי הדם, כגון: ורידים בולטים, המטופלים בתהליך של העלמת ורידים באמצעות הזרקות קצף, לימפדמה הגורמת לבצקות ומטופלת בחבישות לחץ, או על מחלת הסכרת, הדורשת ניהול קבוע ונכון לשליטה ברמות הסוכר בדם, ותשומת לב מיוחדת גם בשעת השחייה.

חולי סוכרת חייבים לנקוט בזהירות יתר ולא לשחות באופן אינטנסיבי ללא הכנה נאותה. שחייה מאומצת עלולה לגרם להתקף היפוגליקמיה (Hypoglycemia), המאופיינת בירידה ירידה קיצונית של רמות הגלוקוז בדם.

על היפוגליקמיה

ההיפוגליקמיה עלולה להיווצר כתוצאה מעודף אינסולין, פעילות מאומצת, או מחסור בפחמימות (לעומת כמות האינסולין בדם), והיא מתבטאת בירידה חדה ברמת הסוכר בדם (פחות מ-70 מיליגרם / דציליטר). תסמיני ההיפוגליקמיה יכולים להיות: חולשה, דפיקות לב, טשטוש ראייה, זיעה קרה או רעב.

בהתקפי היפוגליקמיה חשוב לשתות משקה מתוק או לאכול מאכל עשיר בסוכר, גם כדי לייצב את המצב וגם כדי למנוע את התדרדרותו. כאשר רמת הסוכר בדם נמוכה מדי, מומלץ ליטול טבליות גלוקוז או ללגום כמה לגימות משקה גלוקוז אשר ייתנו מענה לצורך הדחוף להעלות את רמת הסוכר בדם.

גם כאשר אתם מסיימים את השחייה, מומלץ לצרוך מידית יותר סוכר; ומאוחר יותר לאכול ארוחה גדולה. זאת, על מנת למנוע היפוגליקמיה בהמשכו של אותו יום.

לשחות ולשמור על רמות הסוכר בדם

אנשים בסיכון להיפוגליקמיה, אשר מתכננים להתחיל לשחות באופן קבוע, צריכים להיפגש קודם עם הרופא שלהם, כדי להעריך את מצב בריאותם הנוכחי ולהציב לעצמם מטרות ראשוניות בעת השחייה.

אם שחייה באופן קבוע עדיין אינה מנת חלקכם, האינטנסיביות של שעת השחייה הראשונה עלולה להוביל להתקפי היפוגליקמיה במהלך השחייה ולאחריה. מסיבה זו, לא מומלץ למתחילים לשחות לבדם, במיוחד אם הם לא יודעים לזהות סימפטומים המעידים על עלייה או ירידה ברמות הסוכר בדם שלהם.

לאחר שתמצאו את שגרת השחייה המתאימה לכם, ולאחר שתרגישו מספיק בטוחים ביכולת לנהל את הסוכרת שלכם ולשלוט בה, תוכלו להתחיל לשחות לבד, או להיפרד מהמדריך, אם אתם נוהגים לשחות רק במהלך שיעורי שחייה פרטיים למבוגרים.

כאשר אתם מתחילים לשחות בקביעות, יהיה עליכם לערוך בדיקות דם תכופות ולהקפיד לשאת בתיק, בכול עת, כמות מספקת של גלוקוז. בימים שבהם אתם שוחים אתם חייבים להקדיש באופן קבוע תשומת לב לרמת האינסולין שלכם ולטפל במצב בהתאם.

בדרך כלל, כאשר אתם עוסקים בפעילות פיזית, עליכם לצרוך גלוקוז בכל 30 דקות. זה לא יהיה אפשרי באירוע שחייה שנמשך לאורך זמן רב יותר. לכן, שחייה למרחקים גדולים יותר או לשחייה אינטנסיבית יותר, תדרוש התייחסות ספציפית לכמויות האינסולין שיהיו נחוצות לכם.

יתרונות השחייה לאנשים עם סוכרת

שחייה היא פעילות גופנית נהדרת לאנשים עם סוכרת. לא רק שהפעילות היא כיפית, אלא יש לה גם כמה יתרונות אשר עשויים להתאים לתכנית הניהול של הסוכרת שלכם.

  • השחייה משפרת את הכושר הפיזי של הלב וכלי הדם, מה שחשוב במיוחד לאנשים עם סוכרת אשר נמצאים בסיכון גבוה יותר מאחרים, ללקות במחלת לב. השחייה גם שורפת קלוריות ויכולה לסייע לכם לשלוט במשקל, אלמנט חשוב מאוד לחולי סוכרת.
  • השחייה משחררת את הלחץ שמפעיל כוח הכבידה על הגוף, ובכך מסייעת במניעת פציעות בקרב אנשים הסובלים מדלקת פרקים או מעודף משקל.
  • השחייה מחזקת את השרירים העיקריים בגוף, אשר קשורים לשליטה בסוכרת. במהלך הפעילות, תאי השריר סופגים ביתר יעילות את רמת הסוכר בדם, ובכך תורמים להורדת רמות הסוכר בדם.
  • השחייה מפעילה הרבה פחות לחץ על הרגליים, לעומת פעילויות פיזיות אחרות. זה חשוב מכיוון שירידה בזרימת הדם בכלי הדם הקטנים בגפיים, נפוצה בקרב אנשים עם סוכרת והיא זו שגורמת לתהליך ריפוי אטי מאוד של פצעים ושלפוחיות ברגליים.
  • פעילות גופנית בעצימות נמוכה, כגון שחייה, טובה לאנשים עם סוכרת מסוג 2.
  • כל תרגול גופני משפיע לטובה על השליטה בגלוקוז, לפעמים למשך כמה שעות ולפעמים גם למשך כמה ימים, אבל השפעה זו היא לא לנצח. מסיבה זו, לאנשים עם סוכרת, פעילות גופנית בתדירות גבוהה וקבועה חשובה יותר מאשר אימון אינטנסיבי בתדירות נמוכה.

התחילו בפעילות גופנית במשך פרק זמן שמתאים לכושר שלכם, גם אם היא תימשך רק חמש או עשר דקות בכול פעם. נסו להעלות את הרמה לפעילות באורך של כ-45 דקות או שעה. מנוחה של כ-10 דקות מדי פעם במהלך הפעילות, היא גם בסדר.

שחייה – מה כן ומה לא?

  • אף פעם אל תשחו ללא אבחנה רפואית מוקדמת, שתקבע אם אתם בסיכון להתקף היפוגליקמיה.
  • ענדו צמיד מזהה סוכרת על פרק כף היד, למקרה שתהיו זקוקים לעזרה במים.
  • נעלו נעלי מים מתאימות כדי להגן על כפות הרגליים בעת שחייה בים עם אבנים או פסולת שעלולים לגרום לחתך בכף הרגל ולהסתיים בסיבוכים.
  • שחו רק כשיש פיקוח של מציל שיוכל לעזור לכם במקרה שתתקלו בקושי.

לבסוף, ההמלצה להתחיל לשחות, לא אומרת שאתם צריכים להצטרף מיד לאיזה חוג טריאתלון תובעני. ממש לא. אבל, שחיה פעם או פעמיים בשבוע, ולו גם כשחיינים מתחילים במסגרת לימודי שחייה למבוגרים, היא לא דרישה מוגזמת, תלוי כמובן גם במספר הבריכות שאתם מתכננים לשחות בכול פעם.

אולי יעניין אתכם גם?

 

דילוג לתוכן